5 березня 2023 року, у першу неділю Великого посту, Торжества Православ’я, Високопреосвященний Михаїл, архієпископ Вінницький і Тульчинський, звершив богослужіння у кафедральному храмі Нерукотворного Образа Господа нашого Ісуса Христа м. Вінниці.
На запричасному стиху проповідь з благословення владики виголосив прот. Микола Мельник.

З 27 лютого по 3 березня 2023 року, у першу неділю Великого посту, Високопреосвященний Михаїл, архієпископ вінницький і Тульчинський, молився в кафедральному храмі Нерукотворного Образа Господа нашого Ісуса Христа м. Вінниці. Також владика очолив усі уставні богослужіння 1-го тижня Великого посту.
Владиці співслужили клірики Вінницько-Тульчинської єпархії.

Авторство літургії Ранішосвячених Дарів приписували, зокрема, у першому тисячолітті християнства, багатьом відомим і шанованим святим: апостолу Якову, Брату Господньому, апостолу Петру, апостолу Марку, святителю Василію Великому або святителю Афанасію Великому. Деякі з найстаріших рукописів зі змістом цієї літургії приписували її святителю Епіфанію, єпископу Саламінському, водночас, інші – святителю Герману І, патріарху Константинопольському (715-729 рр.).

Літургія Ранішосвячених Дарів – одне з найкрасивіших Богослужінь Православної Церкви і є окрасою служб Великого посту. Її дійсно можна назвати серцевиною та найбільш характерним Богослужінням цього священного періоду. Назва цієї служби розкриває нам саму сутність її, тобто вона є літургією саме Дарів Ранішосвячених.

Я вигукую сильніше труби, не для того, щоб задовольнити слух задоволенням, але щоб заглушити задоволення словом правди, пристрасть шлунка припинити, і викликати дію посту.

Піст подає небесну вигоду, а хтивість є шкодою, що підлягає покаранню. Хто віддається їжі і задовольняє пристрасть шлунка, той втрачає духовний плід душі, а хто постом висушує плоть і уникає обжерливості, той заготовляє собі, як скарб, надію на краще.

Досліджуючи повчання святих отців і вчителів Церкви про піст, чітко видно, що вони наголошують відрізняти головну ціль посту від засобів, які допомагають досягненню її.На жаль, навіть серед людей, що часто ходять до церкви, є багато таких, хто не розуміє високого духовного значення Великого посту, вважають достатнім самого лише стримання від скоромного та плотських утіх.

Розпочався Великий піст. У цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного Уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога.

Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Великий піст відноситься до суворих постів, а тому за церковним Уставом під час нього не повинна вживатися риба, крім свят Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим. Обмежується також вживання олії, яку Устав дозволяє лише у суботу та неділю. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих відносин.

26 лютого 2023 року, в неділю сиропусну, прощену, Високопреосвященний Михаїл, архієпископ Вінницький і Тульчинський, звершив богослужіння у кафедральному храмі Нерукотворного Образа Господа нашого Ісуса Христа м. Вінниці.
Під час Божественної літургії владика рукоположив випускника КПБА Святослава Грабара в сан диякона.